Het proces van natuurlijke inkt & verf

Monique Beijnvoort

Fluitenkruid   Hibiscus   Narcis   Kaasjeskruid   Adelaarsvaren   Kurkuma   Rode Kool    Gal noten  Indigo & Wede

Lees hier over het proces

Het proces van natuurlijke inkt en verf maken

Elke week kijk ik opnieuw wat er zoal groeit en bloeit en uit welke planten ik kleurstof kan halen. Met de app PlantNed op mijn telefoon zoek ik naar geschikte bladeren, bloemen of wortels. 

Het maakproces is onder te verdelen in de volgende stappen:

het zoeken naar geschikte materialen, het zoeken naar en het uitproberen van verschillende recepten, het tekenen en schilderen met verkregen inkt en verf, het maken van monoprints van de bladeren en het delen van mijn ervaringen door middel van workshops.

Tot nu toe heb ik allerlei flesjes inkt, verschillende kleuren pigment en pastelkrijtjes gemaakt. Zo kun je van de bladeren van fluitenkruid inkt maken door er een soort ‘plantenthee’ van te trekken. Daar maak je inkt van door druppels arabische gom (opgeloste brokken arabische gom in koud water) en een druppel kruidnagelolie (tegen het schimmelen) toe te voegen.

Pigmentpoeder maak je door middel van de zogenaamde ‘Lake Pigment” methode waarbij je metaalzouten toevoegt aan de plantenthee en die vervolgens filtert. Met het pigmentpoeder kun je dan door er (zelfgemaakt) medium aan toe te voegen aquarelverf of olieverf van maken.

Ook kun je pastelkrijt maken van het pigment. Ik experimenteer met de bekende verfplanten zoals wouw, meekrap, wede en indigo, maar ook met minder bekende plantmaterialen zoals galnoten, walnotenbolsters, rietpluimen, wortels van de zuring en saffloerbloemblaadjes.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.